Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Showcase


Channel Catalog


(Page 1) | 2 | newer

  0 0
  ..::PROGRAM TRANSISI PRA SEKOLAH & TAHUN 1 SESI 2011::..

  Hari : Sabtu
  Tarikh : 1 Januari 2011
  Masa : 9.00 Pagi - 12.00 Tengah Hari
  Tempat : Dewan SK Gurun (P).
  0 0
 • 01/06/11--00:30: LAMAN WEB IMEJAN BTPN KEDAH

 • Pihak BTPN Kedah telah melancarkan laman web yang mengandungi imej-imej untuk dimuat turun oleh warga pendidik. Imej-imej ini telah dikelaskan kepada beberapa kategori agar memudahkan warga pendidik memuat turun imej yang relevan dengan pembelajaran & pengajaran semasa. 

  URL untuk mengakses laman web tersebut  : http://btpnkedah.edu.my/imejan/

  0 0  SURAT PEKELILING IKHTISAS BILANGAN 16 TAHUN 2010: 
  PELAKSANAAN DASAR SATU MURID SATU SUKAN (1M1S)


  Perkara di atas adalah dirujuk. Semua sekolah di Negeri Kedah dikehendaki memuat turun surat pekeliling tersebut. Surat Pekeliling tersebut boleh juga didapati di laman web Kementerian Pelajaran Malaysia Surat Pekeliling 1M1S

  0 0  PELAN TINDAKAN STRATEGIK 
  JABATAN PELAJARAN NEGERI KEDAH 2011

  Perkara di atas adalah dirujuk. Sila muat turun dibawah : Pelan Tindakan Strategik

  0 0


  PELAKSANAAN INSTRUMEN KEMUDAHAN PRASARANA SUKAN DAN PROGRAM SUKAN SEKOLAH (i-KePS)


  Surat siaran ini adalah bertujuan untuk mengumpul dan melengkapkan data kemudahan prasarana sukan di sekolah dan pelaksanaan aktiviti sukan untuk murid, perancangan program sukan di sekolah, penyertaan sekolah di dalam kejohanan-kejohanan sukan dan pengurusan di sekolah. Instrumen ini adalah untuk menampung keperluan Sukan Untuk Semua dan Sukan Untuk Kecemerlangan dan Dasar 1 Murid 1 Sukan. Surat Siaran 4/2010 tersebut boleh di muat turun di bawah : Siaran 4/2010
   

  0 0  Adalah dimaklumkan bahawa iklan bagi permohonan Cuti Belajar Bergaji Penuh Tanpa Biasiswa (CBBP TB) Tahun 2011 kepada Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah (PPPS) untuk melanjutkan pengajian ke peringkat Kedoktoran dan Sarjana akan dibuka mulai 19 Januari 2011 hingga 18 Februari 2011.
   
  Sekian, harap maklum.
   
  Bahagian Tajaan Pendidikan
  Kementerian Pelajaran Malaysia

  0 0


  Sukacita dimaklumkan bahawa Semakan status sokongan dan pengesahan ke Program Pensiswazahan Guru (PPG) Ambilan Mac 2011 bagi  Pegawai Pendidikan Bukan Siswazah (PPPBS) yang sedang berkhidmat di Bahagian/Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) / Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) / sekolah rendah / sekolah menengah / sekolah bantuan kerajaan di bawah kelolaan Kementerian Pelajaran Malaysia boleh dilakukan di laman web KPM bermula 12 Januari 2011 sehingga 03 Februari 2011. Sila klik di sini.

  0 0


  Sukacita dimaklumkan bahawa Proses SOKONGAN bagi Permohonan ke Program Pensiswazahan Guru (PPG) Ambilan Mac 2011 bagi  Pegawai Pendidikan Bukan Siswazah (PPPBS) yang sedang berkhidmat di Bahagian/Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) / Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) / sekolah rendah / sekolah menengah / sekolah bantuan kerajaan di bawah kelolaan Kementerian Pelajaran Malaysia boleh dilakukan di laman web KPM bermula 12 Januari 2011 sehingga 26 Januari 2011. Sila klik di sini.


  0 0  Berikut adalah Rancangan Tahunan untuk subjek-subjek KSSR Tahun 1 (2011). Sila klik pada link di bawah untuk memuat turunnya :

  0 0
 • 01/14/11--18:28: NKRA PENDIDIKAN
 • NKRA Pendidikan

  NKRA
  The Government is set to begin the transformation process in strengthening the efficiency of its delivery system
  The KPI / KRA are not mere acronyms as they offer clear measures designed to ensure that the government is continuously working to better serve the needs of Malaysians
  Our real work will begin as we make the transformation of government services happen 
  BIDANG KEBERHASILAN UTAMA NEGARA (NKRA) PENDIDIKAN
  Dalam Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) Pendidikan, kerajaan akan member tumpuan kepada 4 sub-NKRA untuk meluaskan akses kepada pendidikan berkualiti dan berkemampuan.


  1. Sub-NKRA Prasekolah
  7 teras untuk meluaskan akses kepada pendidikan prasekolah yang berkualiti dan berkemampuan:
  1.       Penubuhan Jawatankuasa Penyelarasan Prasokolah Kebangsaan dan Bahagian Prasekolah dan PERMATA Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM)
  2.       Perlaksanaan Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan (KSPK)
  3.       Menyeragamkan bantuan kepada murid prasekolah kerajaan
  4.       Meningkatkan kualiti guru dan pembantu guru
  5.       Menambah bilangan kelas prasekolah di kawasan miskin Bandar, luar Bandar dan pedalaman
  6.       Meningkatkan Perkongsian Pintar Kerajaan-Swasta dalam pendidikan Prasekolah.
  7.       Mewujudkan Sistem Maklumat Prasekolah Kebangsaan
   
  2. Sub-NKRA Literasi dan Numerasi
  NKRA – Peluasan akses kepada pendidikan berkualiti dan berkemampuan
  Setiap kanak-kanak* menguasai kemahiran asas literasi dan numerasi selepas 3 tahun mengikuti pendidikan rendah pada akhir tahun 2012
  *Kanak-kanak berkeperluan khas – didefinisikan sebagai murid bermasalah pembelajaran, masalah pendengaran, masalah pertuturan, masalah penglihatan, terencat akal, mempunyai pelbagai kecacatan, dan kurang upaya secara fizikal. Kurikulum khas literasi dan numerasi dibentuk untuk kanak-kanak berkeperluan khas.

  3. Sub-NKRA Sekolah Berprestasi Tinggi

  3.1 Mengangkat kualiti sekolah-sekolah yang terbaik 
    
  Meningkatkan kualiti pencapaian institusi pendidikan melalui peningkatan tahap autonomi dan akauntabiliti, membenarkan sekolah melaksanakan inovasi dalam pengurusan masing-masing (pemusatan dalam aspek kurikulum dan anggota perkhidmatan)
  3.2 Menghasilkan pelajar yang cemerlang
  Sebagai tempat untuk melatihkan pelajar cemerlang bertaraf antarabangsa dan yang menjadi personaliti unggul dalam semua bidang
  3.3 Merapatkan jurang antara sekolah-sekolah di dalam sistem
  Sebagai inspirasi kepada sekolah-sekolah lain untuk membangunkan kecemerlangan tahap yang lebih tinggi melalui bimbingan dan jaringan antara sekolah sekolah tersebut.

  4. Sub-NKRA Tawaran Baru kepada Pemimpin Sekolah
  Meningkatkan kualiti keberhasilan murid menerusi peningkatan prestasi pemimpin sekolah di Malaysia:
  Sila muat turun dokumen di sini

  NKRA PENDIDIKAN (.PDF)

  0 0
  0 0


  Hari : Rabu
  Tarikh : 19 Januari 2011
  Masa : 8.30 Pagi - 10.30 Pagi
  Tempat : Dewan Kelas Tahun 6  0 0


  Klik sini untuk ke laman interaktif zoom-A.

  0 0
 • 01/28/11--07:12: SESI BERGAMBAR KELAS (2011)
 • 0 0
 • 02/04/11--06:00: SEJARAH SK GURUN (P)
 •  

  Sejarah Sekolah Kebangsaan Gurun (Pusat).

   

  Sekolah Kebangsaan Gurun (Pusat) ini bermula semenjak kira-kira 59 tahun yang lalu, iaitu dalam tahun hijrah 1332. Tapaknya berhampiran sekali dengan tapak rumah guru besar yang ada sekarang. Keadaannya merupakan sebuah bangunan atap, dinding dan tingkap daripada buluh, tiangnya bulat berlantaikan tanah sahaja.

  Pada masa mula-mula dibuka dahulu jumlah murid murid adalah seramai 40 orang sahaja, kesemuanya lelaki. Murid yang pertama sekali berdaftar dan masuk sekolah bernama Md. Isa bin saman (sekarang Allahyarham). Guru yang pertama sekali berkhidmat di sekolah ini ialah En. Mansor bin Ali (sekarang Allahyarham).

  Enam tahun kemudian, bangunan sulung yang bersejarah ini telah dirobohkan dan atas runtuhan bangunan lama itu dibina sebuah bangunan baru iaitu lebih dikenali dengan nama Bangunan ‘A'. dalam tahun 1948, sebuah bilik darjah telah ditambah kepada bangunan itu yang merupakan huruf ‘L'.

  Pada 13hb April 1951 sebuah bangunan tambahan telah didirikan. Bangunan tersebut dinamakan bangunan tambahan Sekolah Melayu Gurun, terletak kira-kira suku batu dari sekolah ibu. Tapak sekolah tambahan itu menurut yang diketahui ialah bekas tapak pasar minggu yang kemudiannya dijadikan kantin dan akhirnya menjadi tapak sekolah. Perbelanjaan mendirikannya dipikul bersama oleh ibubapa dan penduduk segala bangsa di Daerah Gurun yang pada ketika itu telah mula menumpukan perhatian yang berat mengenai pelajaran.

  Semenjak tahun 1954 dan 1955, bangunan tambahan ciptaan rakyat itu berturut-turut diperbesarkan dengan menambah dua bilik darjah lagi Perbelanjaannya ditanggung bulat-bulat oleh waris kanak-kanak yang anak-anak mereka diterima masuk belajar pada awal-awal tahun yang tersebut dan ini juga merupakan satu pengorbanan yang bukan kecil ertinya.

  Oleh kerana bilangan kanak-kanak yang akan bersekolah kian bertambah, juga tahun demi tahun, maka pada awal tahun 1956 sebuah bangunan tambahan lagi telah didirikan dan istiadat pembukaan rasmi telah dilangsungkan pada 5hb. Ogos 1956 oleh Tuan Setiausaha Kerajaan Negeri Kedah tuan Syed Hassan Shahabuddin. Walaupun ketika pembukaan itu bangunan tersebut masih belum sempurna betul, akan tetapi seramai 150 murid-murid telah menggunakan bangunan itu. Kira-kira tahun 1957 bangunan yang belum sempurna itu telah dapat disiapkan hasil dari bantuan kewangan oleh Jabatan Pendidikan Kedah. Sekarang ini bangunan itu telah tiada lagi tapaknya masih ada iaitu berhadapan Sekolah Agama Pekan Gurun dimana sekarang ini didirikan bangunan dua tingkat yang dinamakan Aked Mara Gurun.

  Pada 29hb. Julai 1957 sebuah bangunan baru ciptaan kerajaan yang didirikan berhampiran dengan sekolah ibu atau sekolah ‘C' telah dirasmikan pembukaannya oleh Tuan Pegawai Daerah Kuala Muda, Allahyarham Tuan Syed Sheh Shabuddin. Bangunan ini mengandungi dua bilik darjah, sebuah Pejabat Guru Besar dan sebuah stor dikenali dengan nama Bangunan ‘B' sahaja. Sekarang ini telah tiada.

  Kira-kira pada pertengahan tahun 1959 sebuah bangunan tambahan tertpaksa didirikan pula bagi menggantikan bangunan tambahan yang asal yang telah uzur dan reput dimakan zaman. Kerja-kerja pembinaan bangunan ini diserahkan sepenuhnya oleh Jabatan Pendidikan Kedah kepada Jemaah Lembaga Pengurus mentadbirnya. Pembukaan rasmi bangunan ‘C' ini telah dilakukan oleh Allahyarham Dato' Omar Shahabuddin Menteri Besar Kedah pada 29hb. Ogos 1959.

  Bangunan yang terakhir sekali didirikan oleh kerajaan ialah bangunan baru mengandungi enam bilik darjah dan sebuah bilik pejabat. Kejayaan mendapat bangunan ini ialah hasil rayuan dan desakan oleh Jemaah Lembaga Pengurus yang merasa perlu sekali bangunan tambahan didirikan segera bagi menampung murid-murid yang sentiasa juga meningkat dari tahun ketahun. Bangunan ini telah ditepung tawarkan oleh Yang Berhormat Encik Mohd. Khir Johari, Menteri Pelajaran ketika itu pada 10hb. Oktober 1968, bangunan tersebut masih ada lagi sekarang ini.
  Semua bangunan sekolah terletak atas tanah kerajaan seluas lebih kurang 5 relung semuanya tidak termasuk sebuah padang bola yang seluasnya 3 relung 160 jemba pinggir kawasan sekolah.   0 0
 • 02/12/11--08:29: KURSUS KSSR 2011


 • Hari : Sabtu
  Masa : 9.00 Pagi - 1.30 Tengah Hari
  Tarikh : 12 Februari 2011
  Tempat : Bilik Mesyuarat PKG Gurun.

  0 0


  ..::LATIHAN KECEMASAN & KESELAMATAN::..
  "Kebocoran Gas Ammonia"

  Hari : Rabu
  Tarikh : 9 Mac 2011
  Masa : 8.00 Pagi - 11.00 Pagi
  Tempat : SK Gurun (P).

  0 0
 • 03/26/11--10:28: MTQ ZON KMY 1
 •  
  ..::MAJLIS TADARUS AL-QURAN::..
  "SEKOLAH-SEKOLAH KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA"

  Hari : Sabtu
  Tarkh : 26 Mac 2011
  Masa : 9.00 Pagi - 3.00 Petang
  Tempat : SK Gurun (Pusat).

  Tema :
  (Al-Quran Teras Kesejahteraan Ummah Gemilang)


  Keputusan Penuh MTQSS 2011 (Zon KMY 1) :

  Tilawah Al-Quran (L) : 
  1. Muhamamd Amirul Munir Azlin (Finalis Rancangan Adik-Adikku) - SK Seri Aman
  2. Khairulhakimi M. Fadzil - SK Merbok (Pusat) 
  3. Aiman Syahmi Nazri - SJKC Ching Chong Semeling
  Tilawah Al-Quran (P) : 
  1. Nurul Izzah - SK Merbok (Pusat)
  2. Nur Syarafana - SK Bandar Baru Sg. Lalang
  3. Nurul Najwa - SK Taman Ria
  Hafazan Al-Quran (L) : 
  1. SK Taman Ria
  2. SK Batu 4
  3. SK Bandar Baru Sungai Lalang
  Hafazan Al-Quran (P) : 
  1. Attahirah Abd. Nasir - SK Semeling
  2. Nur Ain Razali - SK Bukit Selambau
  3. Ain Nuha Abd. Rahman - SK Taman Ria
  Bercerita Kisah Al-Quran (L) : 
  1. Ikmal Hakim Rosagan - SK Gurun (Pusat)
  2. Syahmi Azmi - SK Batu 4
  3. Muhd Fakhrul Nazmi Abu Bakar - SK Sultan Muzaffar Shah
  Bercerita Kisah Al-Quran (P) : 
  1. Zairin Zulaikha Harun - SK Sg. Pasir Kechil
  2. Syafiqah Fasiha Ahmad Safri (Finalis Rancangan Adik-Adikku) - SK Seri Aman
  3. Nuha Zukrina Md. Yusuf - SK Semeling
  Kuiz : 
  1. SK Bedong
  2. SK Bukit Selambau
  3. SK Bandar Baru Sg. Lalang
  Kompang Selawat : 
  1. SK Taman Ria
  2. SK Gurun (Pusat)
  3. SK Sg. Pasir Kechil
  Nasyid : 
  1. SK Jeniang (Pusat)
  2. SK Taman Ria
  3. SK Bukit Selambau

  Gambar 1 :
  Pertandingan kuiz agama antara sekolah-sekolah daerah KMY zon 1.


   Gambar 2 :
  Pertandingan nasyid antara sekoah-sekolah daerah KMY zon 1.


  Gambar 3 :
  Pertandingan hafazan Al-Quran (L) antara sekolah-sekolah daerah KMY zon 1.


  Gambar 4 :
  Pertandingan tilawah Al-Quran (L) antara sekolah-sekolah daerah KMY zon 1.


  Gambar 5 :
  Adik Muhammad Amirul Munir (Finalis Rancangan Adik-Adikku TV1) sedang menunggu giliranya untuk memperdengarkan bacaan Al-Quran di hadapan para juri hakim.


  Gambar 6 :
  Pertandingan kompang selawat antara sekolah-sekolah daerah KMY zon 1.


  Gambar 7 :
  Para juri hakim kompang selawat sedang menilai persembahan para peserta yang mengambil bahagian.


  Gambar 8 :
  Pertandingan bercerita dari kisah Al-Quran (P) antara sekolah-sekolah daerah KMY zon 1.


   Gambar 9 :
  Tn. Hj. Ridzuan Bin Hj. Husein, selaku Guru Besar SK Gurun (P), merangkap Pengerusi MGB KMY 1 sedang menemani para tetamu VIP menikmati jamuan pagi di bilik jamuan. 
  Gambar 10 :
  Para juri hakim tilawah Al-Quran sedang menilai bacaan Al-Quran yang diperdengarkan oleh para peserta.


  Gambar 11 :
  Pertandingan bercerita dari kisah Al-Quran (L) antara sekolah-sekolah daerah KMY zon 1.


  Gambar 12 :
  Pertandingan hafazan Al-Quran (L) antara sekolah-sekolah daerah KMY zon 1.


  Gambar 13 :
  Pertandingan tilawah Al-Quran (P) antara sekolah-sekolah daerah KMY zon 1.


  Gambar 14 :
  Tn. Hj. Ridzuan Bin Hj. Husein dan Ustaz Jamal Abdul Nasir sedang berbual mengenai pelaksanaan MTQ zon 1 yang berlangsung di SK Gurun (P).


  Gambar 15 :
  Pertandingan nasyid antara sekolah-sekolah daerah KMY zon 1.


  Gambar 16 :
  Para tetamu VIP yang turut hadir memeriahkan MTQ zon KMY 1 yang berlangsung di dewan terbuka SK Gurun (P).
   

  Gambar 17 :
  Ucapan perasmian penutup yang disempurnkan oleh Dato' Hj. Tajul Urus Bin Hj. Mat Zain.


   
  Gambar 18 :
  Persembahan bercerita yang disampaikan oleh adik Syafiqah Fasiha Binti Ahmad Safri dari SK Seri Aman (Finalis Rancangan Adik-Adikku Terbitan TV1 "Naib Johan Adik-Adikku Musim ke-2").
  Gambar 19 :
  Persembahan bercerita yang disampaikan oleh adik Muhammad Amirul Munir Bin Azlin dari SK Seri Aman (Finalis Rancangan Adik-Adikku Terbitan TV1 "Johan Adik-Adikku Musim ke-2").
   

  Gambar 20 :
  Tn. Hj. Ridzuan Bin Hj. Husein selaku Guru Besar SK Gurun (P), merangkap Pengerusi MGB KMY 1 menyerahkan cenderahati kepada Dato' Hj. Tajul Urus Bin Hj. Mat Zain.


  Gambar 21 :
  Tn. Hj. Ridzuan Bin Hj. Husein selaku Guru Besar SK Gurun (P), merangkap Pengerusi MGB KMY 1 menyerahkan cenderahati kepada wakil PPDKMY, Ustaz Jamal Abdul Nasir.

  0 0


   ..::KEM MOTIVASI UPSR KALI KE-5/2011::..

  Hari : Khamis, Jumaat & Sabtu
  Tarikh : 12, 13 & 14 Mei 2011
  Tempoh : 3 Hari 2 Malam

  Tempat : Sedim River Recreation Park, Kulim, Kedah.

   Gambar 1:
  Sambutan hari ulang tahun Guru Besar SK Gurun (P) yang ke-57.


   Gambar 2:
  Para peserta kem motivasi UPSR 2011 sedang menjalankan aktiviti river crossing, sambil dibantu oleh para fasilitator.


   Gambar 3:
  Para peserta mempersembahkan sketsa pada malam kebudayaan.


   Gambar 4:
  Aktiviti Night Walk & Jungle Tracking yang dijalankan pada jam 11.00 malam.


   Gambar 5:
  Para guru yang hadir sedang menikmati jamuan makan malam di Kem Sedim.


    Gambar 6:
  Bacaan yasin & solat hajat yang telah dipimpin oleh Ustaz Yasir.


   Gambar 7:
  Salah seorang peserta sedang melalui laluan berlumpur dalam aktiviti laluan buta.


   Gambar 8:
  Para peserta sedang melaksanakan aktiviti laluan buta.


   Gambar 9:
  Majlis penutup & penyampaian hadiah yang telah disempurnakan oleh Cikgu Johari selaku Guru Penolong Kanan Ko-Kurikulum SK Gurun (P).


   Gambar 10:
  Para peserta sedang bermandi-manda di air terjun Kem Sungai Sedim.


   Gambar 11:
  Salah seorang peserta sedang melaksanakan aktiviti abseiling.


  Gambar 12:
  Para peserta sedang melaksanakan aktiviti water rafting sambil dibantu oleh fasilitator.

  0 0

  KEJOHANAN OLAHRAGA SUKAN SEKOLAH KALI KE-25/2O11

  Hari : Rabu
  Tarikh : 22 Jun 2O11
  Masa : 2.30 Petang

  Tempat :
  Padang SK Gurun Pusat.      

    

   

   (Page 1) | 2 | newer